18.4.2012

 

HUOM! Kesäpäivitys 6.7.2015

 

Saamme paljon kysymyksiä pianojen kuntoon ja hintaan liittyen. Valitettavasti näihin asioihin kannan ottaminen ilman pianoon paikan päällä tutustumista on mahdotonta. Hintatietoja puolestamme emme voi antaa sen takia, että emme toimi pianokaupan alalla.

 

Käytettyjen pianojen käyvän hinnan määrittäminen etukäteen tuntuu olevan ylipäätään hankalaa, sillä hinta riippuu kysynnästä ja tarjonnasta, joka pianojen kyseessä ollessa vaihtelee melkoisesti.

 

Kirjoitin uuden blogitekstin hiljattain nimenomaan näihin ongelmiin liittyen. Se löytyy tästä linkistä: http://www.pianonvirittaja.fi/usein-kysyttyä-(23-6-2015).html

 

Mukavaa kesää kaikille! -Elias

 

 

Pianojen hinta

 

Sain ajatuksen tähän blogikirjoitukseen äsken sähköpostiin saamastani tiedustelusta pianojen hinnoista. Sähköpostin lähettäjä kysyi Tchaikovsky merkkisen pianon hinta-arviota.

 

Tietämättä pianosta yksilönä merkkiä enempää oli tietysti mahdotonta antaa kovin tarkkaa arviota pianon hinnasta. Ja vaikka olisin pianon nähnytkin, olisi silti pianon hinnan määrittäminen varsin hankala tehtävä. Miksi? Koska käytettyjen pianojen hinnan määrittäminen riippuu useasta seikasta. Katsotaan näitä seikkoja nyt lyhyesti.

 

Kuva kielisillasta ja kielistäYleisesti ottaen voisi sanoa niin, että käytettyjen pianojen kaupassa on kahdet markkinat. On ns. paremmat pianot, joissa pianojen rahallinen arvo voi olla merkittäväkin. Ja sitten on ns. heikommat pianot, joiden kaupassa vallitsee oman käsitykseni mukaan aika pitkälti "ostajan markkinat", eli täysin käyttökelpoisia pianoja voi saada melko edullisestikin.

 

Pianon merkki antaa suuntaa sille, mitä pianolta voi laadullisesti odottaa, mutta täytyy pitää mielessä se, että sellaista pianomerkkiä ei ole olemassakaan, joka tekisi ikuisesti kestäviä pianoja. Ja toisaalta saman merkin eri mallienkin välillä voi joskus olla huomattavia laadullisia eroja.

 

 

Miten määrittää käytetyn pianon hinta?

 

Olen nähnyt esim. Huuto.net -sivustolla ihan kelvollisia pianoja (Hellas, Fazer jne.) myytävän melkoiseen pohjahintaankin. Alkaen joskus vain muutamasta sadasta eurosta.. Yksityiskaupassa tietenkään pianon kunnosta ei ole mitään takeita, jollei kuntoa voida tarkastaa ensin ammattilaisen toimesta.

 

Tämän takia pianoa huutokaupasta hankittaessa kannattaa joka tapauksessa varautua joidenkin satojen eurojen lisälaskuun. Ja kannattaa toisaalta myös varautua siihen, että jos ostat tuntemattomalta myyjältä täysin tuntemattoman pianon, on tämä hankinta aina riski: Kaikki pianot eivät ole automaattisesti kunnoltaan soittokelpoisia, vaikka ne näyttäisivätkin ulkoisesti hyvältä!

 

Yksityiskauppana pianon hankinta voi toki parhaimmillaan olla kaikille osapuolille se edullisin vaihtoehto. Olen "käynnistänyt" / virittänyt menestyksellisesti monta pianoa, jotka on hankittu periaatteessa täysin riskillä, ts. kuin "sika säkissä". Nämä ovatkin usein niitä kiitollisimpia työtehtäviä. On hyvä tunne "herättää" pitkään uinunut piano jälleen soimaan!

 

Mutta valitettavasti joskus vastaan on tullut myös asiakas, joka on tilannut pianonvirityksen huutokaupasta ostetulle pianolle vain saadakseen kuulla, että pianosta ei ilman kallista peruskorjausta tule kelvollista soittokonetta.

 

Kuva pikkupianostaOletetaan nyt kuitenkin seuraavassa esimerkissä, että huutokaupasta ostettu erittäin edullinen piano on suht hyvässä kunnossa. Lisäkustannuksiin kannatta silti varautua. Tyypillisiä lisäkustannuksia ovat pianokuljetus (vähintään noin 150eur) ja pianonviritys (vähintään noin 140eur).

 

Suosittelen lämpimästi ammattilaisen käyttämistä myös pianon kuljetukseen, sillä olen niin ikään nähnyt työssäni tuhoja, joita huolimaton pianon kuljetus voi pianolle aiheuttaa. Puhumattakaan siitä, mitä tuhoja pianon kantajalle voi potentiaalisesti koitua...

 

Kun piano on turvallisesti saatu sisään taloon, on aika miettiä pianon huoltoa. Pianon huolto- ja virityskustannuksiin kannattaa yleensä budjetoida hieman enemmän kuin se ns. normaali virityshinta. Vaikka jo tuolla normaalilla virityshinnalla saadaan usein piano varsin hyvää kuntoon, voi tapauksesta riippuen piano edellyttää enemmäkin säätöä. Pitkään huoltamatta olleen pianon "ok soittokuntoon" saamiseen voi kulua rahaa 200-300eur. Joskus jopa enemmän.

 

Käytetyn pianon hinnan kohtuullisuutta arvioidessa paras keino onkin koittaa selata juuri nettihuutokauppoja ja vaikkapa www.Pianokeskus.fi -sivua ja puntaroida yllä mainittuja lisäkuluja. Kunnialliselta pianoliikkeeltä ostettuu pianoon on tyypillisesti tehty valmiiksi perushuolto. Myös kuljetus voi sisältyä hintaan, joten pianon näennäisesti korkeampi hinta yksityiskauppaan verrattuna on helppo ymmärtää.

 

Edellä mainittuja seikkoja punniten saadaan jonkinlainen realistinen lähestymistapa pianon hinta-arvioon.

 

 

Pianon arvo?

 

Mitään "listahintaa" käytetyille pianoille ei ole olemassa, joten paljon riippuu yksinkertaisesti myös siitä, millaiseksi soittimeksi ja/tai kalusteeksi pianon itse arvostaa. Silloin tällöin kuulee puhuttavan myös vanhojen pianojen ns. "antiikkisuuden" tuomasta lisäarvosta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että näitä "+100 vuotiaita pianojakin" on maailmassa jäljellä edelleen varsin paljon. Eikä näistä pianovanhuksista läheskään kaikki ole ikänsä takia arvokkaampia! Usein tilanne on pikemminkin päinvastoin.. Vanha peruskorjaamaton piano on usein "vain kaunis kaluste", jolla on vain nimellinen rahallinen arvo, jos sitäkään.

 

Kuva flyygelistäSe, että pianon arvo automaattisesti kasvaa iän myötä, on valitettavasti yksi suurimmista myyteistä, joka pianojen ympärillä tuntuu liikkuvan.

 

Pianon ikä on tietysti omalla tavallaan arvo sinällään! Mutta ei välttämättä rahallisesti. On siis hyvä ymmärtää se, että isovanhempiesi perintöpianon korkea ikä ei automaattisesti tarkoita sitä, että sen rahallinen arvo on 10000eur. Voi olla niin, että pahimmassa tapauksessa kukaan ei kyseistä instrumenttia huoli edes ilmaiseksi.

 

Edellä mainittu on muistutus myös siitä, että mikäli myyjänä on yksityishenkilö, voi pianon hintapyyntö olla käytännössä lähes mitä vaan, ilman mitään yhteyttä realistiseen markkinahintaan.

 

Mikäli pianokauppa tehdään virallisen pianokauppaan erikoistuneen liikkeen kanssa, niin henkilökohtaisesti lähtisin siitä oletuksesta, että "ok toimivaa pientä peruspianoa" ei juuri alle 1000 euron saa. Huomaa, että tämä hinta on lähellä sitä, kun lasket blogin alkupuolella mainitut kulut + myyjän katteet yhteen.

 

Nämä edullisimmat "ok pianot" ovat pääosin juuri niitä ehkäpä hieman kolkkoja, laatikon näköisiä 70-90-lukujen Hellaksia ja Fazereita. Nämä pianot eivät ehkä soi yhtä heleästi kuin kaksimetrinen konserttiflyygeli, mutta ne ovat tekniikkansa puolesta useimmiten varsin päteviä peruskäyttöön!

 

Koko- ja laatuluokan kasvaessa pianon hinta kunniallisissa pianoliikkeissä yleensä vastaa melko hyvin sitä, mitä voisit olettaa saavasi. Ottaen huomioon kuitenkin sen, että mikäli piano on ns. päältä kaunis (kaarevat jalat, erikoisväri, muuta koristelua jne.), tuo se hintaan jonkin verran aina lisää jo sinällään, vaikka tekniikka olisi täsmälleen samaa kuin joitain satoja euroja edullisempi saman kokoluokan piano.

 

Terveisin,

 

Elias

 

TUTUSTU MYÖS:

 

PIANONVIRITYS.FI

STADINMUSAKOULU.FI

ELIASPATRIKAINEN.COM

© 2016 Elias Patrikainen. Kaikki oikeudet pidätetään.