23.6.2015

 

Usein kysyttyä

 

Hei!

 

Nettisivuillamme on avoin kysymyspalsta, johon kuka tahansa voi kirjoittaa kommentin tai kysymyksen pianonviritysasioihin liittyen. Järjestelmä uusittiin hiljattain, jonka myötä vanhat kommentit poistuivat näkyvistä. Kysymykset ovat kuitenkin olleet usein melko saman tyyppisiä, joten ajattelin käydä niitä läpi nyt blogissakin.

 

Tässä kolme kysymystä, jotka tuntuvat olevan kestosuosikkeja.

 

 

Kuva viritystapeista1. Tuntemattoman pianoyksilön arviointi

 

Kysymys: Olemme juuri saaneet "sen tai sen merkkisen pianon". Saako sitä enää vireeseen? Voitteko antaa pianon kunnosta ja huollon kustannuksista tietoa näkemättä pianoa paikan päällä?

 

Vastaus: Valitettavasti on mahdoton sanoa mitään kovin tarkkaa pianon kunnosta tai viritettävyydestä näkemättä pianoa paikan päällä. Niin paljon riippuu aina pianoyksilön historiasta ja aiemmin tehdyistä huolloista. Niinpä vastaus tämän tyyppisiin kysymyksiin on se, että kannattaa tilata pianonvirittäjä paikalle.

 

Tämän sanottuani täytyy kuitenkin kertoa se hyvä uutinen, että useimmiten piano kuin piano on mahdollista saada soittokuntoon. Usein jopa ihan normaalilla virityshinnalla, tai joitakin kymppejä päälle. Toisessa vaakakupissa toki ovat ne pianot, jotka ovat korjauskelvottomia ilman merkittävää rahallista panostusta... Mutta nämä yksilöt ovat vähemmistössä.

 

 

2. Pianon arvon määrittäminen

 

Kysymys: Meillä on "sen tai sen merkkinen piano". Pianon on hyvässä kunnossa. Mikä on pianon arvo?

 

Vastaus: Hinta-asioihin emme valitettavasti voi ottaa kantaa, sillä emme toimi pianokaupan alalla. Pianon rahallisen arvon määrittää kysyntä ja tarjonta. Ja näiden kahden vastavoiman vuorovaikutus tuntuu olevan joskus varsin heittelevä, kun pianoista puhutaan. Huutokaupoissa ym. tuntuu olevan paljonkin pianoja tarjolla. Osa aivan kelvollisia jopa pilkkahintaan, osa isoilla hintalapuilla koristeltuja romuja. Joskus ostaja löytyy, joskus ei.. Ja näin hinta voikin olla lähes mitä tahansa. Pianojen hinnasta kirjoitin vuosia sitten myös tähän blogiinkin jutun. Tässä linkki siihen: http://www.pianonvirittaja.fi/pianojen-hinta-(18.4.2012).html

 

Pianon myyntiä tai ostoa suunnitellessa voi olla hyvä tutustua nettihuutokauppojen tarjonnan lisäksi varsinaisten pianokauppojen tarjontaan. Jotkut kaupoista pitävät katalogia niin uusista kuin käytetyistäkin pianoistaan myös netissä. Näitä katalogeja tutkailemalla saa mahdollisesti vähän tuntumaa pianokaupan hintakehyksiin. Todellisen hinnan määrittäminen kuitenkin riippuu aina useammasta tekijästä. Eli ihan puhtaasti siitä, miten helposti pystyt ostaja- tai myyjäehdokkaan löytämään, ja mikä pianon arvo juuri sinulle on.

 

Kuva vanhasta pianosta3. Pianon ikä- ja historiatietojen selvittäminen sarjanumeron perusteella

 

Kysymys: Pianomme sarjanumero on "se ja se". Minkä ikäinen pianomme on? Osaatteko kertoa pianosta jotain muuta sarjanumeron perusteella?

 

Vastaus: Tähänkin kysymykseen vastaus täytyy aloittaa käyttämällä sanaa "valitettavasti"... Eli valitettavasti minulla ei ole hallussani kirjaa, josta pianojen iät on mahdollista määrittää sarjanumeron perusteella. Tällainen kirja on kyllä olemassa. Oikeastaan niitä on kaksikin, jotka kohdistuvat eri markkina-alueille tuoduille pianoille.

 

USA:n pianojen katalogi: Pierce Piano Atlas

Euroopan pianojen katalogi: Atlas der Pianonummern

 

Kyseiset kirjat on mahdollista löytää hyvin varustelluista nettikirjakaupoista. Niistä löytyy ainakin lähes, jos ei aivan kaikkien pianojen valmistusvuodet. Omalla oudolla tavallaan mielenkiintoisia teoksia ovat nämä luettelot sinällään..

 

Myönnän, että kyseisten opusten "olisi pitänyt" löytyä jo aikoja sitten omastakin hyllystäni. Mutta edelleen vielä toistaiseksi sarjanumerokysymysten edessä minun täytyy tyytyä vain nostamaan kädet pystyyn... Tämän tilanteen koitan korjata kuluvan vuoden aikana. Se olkoon kesälupaukseni!

 

Tässäpä ne tärkeimmät. Pidetään saunat ja mieli lämpimänä, järvi ja musiikki lähellä, ja nautitaan Suomen kesästä!

 

Eli ei muuta kun mukavaa kesää kaikille koko Pianonviritys.fi -jengin puolesta!

 

T: Elias

 

ps. Muistattehan, että nyt on se aika vuodesta, kun talvella viritetyt pianot ovat vuoden heikoimmassa kunnossaan soinnin suhteen. Vire elää vuodenaikojen mukanaan tuoman ilmankosteusvaihtelun mukaan, joten vasta syksyn tullessa "talvivire" alkaa palautua parempaan jamaan. Jos ette siis syksyä malta odottaa, niin virittäjämme totta kai mielellään auttavat vireasioissa myös kesällä! Niin ja muistattehan kuitenkin senkin, että se "kesävire" taas puolestaan soi heikommin sitten talvella... =)

 

TUTUSTU MYÖS:

 

PIANONVIRITYS.FI

STADINMUSAKOULU.FI

ELIASPATRIKAINEN.COM

© 2016 Elias Patrikainen. Kaikki oikeudet pidätetään.